24 Ocak 2008 Perşembe

Yaşayacağımız Evi Bilinçaltımız Seçer

İnsanlar, yeni evlerini arar iken, öncelikle sosyal çevre, bölge, büyüklük, fiyat gibi temel beklentileri doğrultusunda hareket ederler. Buldukları alternatifler arasındaki seçimlerini ise psikolojik durumları, hatıraları ve duyguları yönlendirir. Zaman zaman temel beklentilerini göz ardı ederek yalnızca duygularının sesini dinledikleri de olur.


“Elektrik almadım”, “içime sinmedi” gibi ifadelerle çoğu zaman nedenini bilmedikleri ve bilinçaltlarında yatan fobileri, takıntıları, duyguları ve inançlarını tatmin eden evi ararlar. Öne sürdükleri somut engellerin ardında ise çoğunlukla bilinçaltlarındaki unsurlar vardır.


Çocukluk dönemine ait hatıralar, renkler, kokular, şekiller ev seçiminde şaşırtıcı sonuçlara yol açabilir. Fotoğraflarına bakarak, bu ev bana göre değil diyen bir kişi, aynı evi görmeye gittiğinde fikrini değiştirebilir. Evi gezerken duyduğu kokular, gördüğü renk ve şekiller olmazları bir anda olduruverir. Kişinin temel beklentileri ile birebir örtüşen bir evin incelenmesi sırasında, görülen bir karınca, aynı kişinin böcek fobisi yüzünden bir anda çok kötü bir ev olabilir.


Ancak insanlar aldıkları kararda duygularının esiri olduklarını kabul etmek istemezler. Onlar seçimlerini mutlaka "mantıklı" sebeplere dayandırmışlardır çünkü.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrikler kardeşim.Okudum ve okumaya devam edeceğim.
Saygılarımla